prof Janika Kõrva inauguratsiooniloeng
„Insult eile, täna ja homme“

Klipi teostus: UTTV 04.11.2020 9027 vaatamist Arstiteadus

Hoolimata tehnoloogia kiirest arengust ja suurtest ootustest selle soodsa mõju suhtes on tootlikkuse pikaajaline kasv arenenud riikides aeglustunud. See järeldus ei kehti aga kõigi ettevõtete kohta ühtmoodi. Kiiresti kasvanud väheste tippettevõtete (innovatsiooniliidrite) ja nende järel tulevate ettevõtete vahel on tootlikkuse lõhe tublisti suurenenud.
Insult on sage neuroloogiline haigus, kogu maailmas oluline surma ja puude põhjustaja. Prognoositakse, et rahvastiku vananemise tõttu kasvab insuldijuhtude arv Euroopas 2035. aastaks praegusega võrreldes keskmiselt 34%. Viimaste kümnendite, eriti aga viimaste aastate kliinilised teadusuuringud on toonud meile teadmised selle kohta, et insult on ennetatav ja ravitav. Insuldi korral on väga tähtis kiire tegutsemine, sest sellest oleneb aju närvirakkude säilimine. Samas ei ole tõenduspõhiste ravimeetodite juurutamine igapäevapraktikasse olnud ladus, mistõttu nõuab see tervishoiutöötajate ja riigiasutuste ühiseid jõupingutusi.


Lisainfo veebis: https://www.ut.ee/et/uritused/tu-kliinilise-neuroloogia-professori-janika-korva-inauguratsiooniloeng-insult-eile-tana