prof Tambet Teesalu inauguratsiooniloeng
"Nanomeditsiin: suured võimalused väikeses maailmas"

Klipi teostus: UTTV 14.05.2019 10460 vaatamist Medicina Bioloogia


Nanotehnoloogiat defineeritakse kui manipuleerimist ainega, mille vähemalt üks mõõde jääb 1–100 nanomeetri vahele. Võrdluseks: inimese juuksekarva läbimõõt on umbes 100 mikromeetrit ehk vähemalt 1000 korda suurem! Nanotehnoloogia abil saab muuta ainete omadusi ja funktsioone, näiteks lahustuvust, optilisi omadusi ja seondumist pindadega. Nanotehnoloogia rakendamine haiguste diagnoosimiseks ja raviks võimaldab pakkuda lahendusi paljudele tänapäeva meditsiini põletavatele probleemidele. Näiteks nanokontrastainete abil on võimalik muuta haigused varem ja täpsemini diagnoositavaks. Tänu tarkadele nanoravimitele saab parandada toimeainete raviomadusi, pikendada nende toimeaega ja vähendada kõrvalnähte.
Professor Teesalu annab inauguratsiooniloengus ülevaate nanomeditsiini valdkonnast, rakendusviisidest ja lahendamist vajavatest probleemidest. Samuti räägib ta Tartu Ülikooli vähibioloogia laboratooriumis tehtavast uurimistööst nutikate nanoosakeste väljatöötamisel ja ravimite arendamisel.
Tambet Teesalu on lõpetanud 1991. aastal Tartu Ülikooli bioloogia erialal ning seejärel läbinud doktorantuuriõpingud Milanos San Raffaele Instituudis ja Helsingi Ülikoolis (1999. aastal kaitses ta doktoritöö „Trofoblasti invasiooni molekulaarmehhanismid“). Pärast järeldoktorantuuri Helsingi Ülikooli Haartmani instituudis töötas ta Tartu Ülikooli närvikliinikus vanemteadurina, uurides närvisüsteemi haiguste progressiooni mehhanisme. Alates 2005. aastast on Tambet Teesalu oma uurimistöös keskendunud nutikate vähiravimite väljatöötamisele ja nanomeditsiinile. Aastail 2005–2011 töötas ta Ameerika Ühendriikides Sanford Burnham Prebyse Meditsiiniuuringute Instituudis (SBP) teadurina. Alates 2012. aastast on ta Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi vähibioloogia labori juhataja. Lisaks tööle Tartu Ülikoolis on ta SBP vähiuuringute keskuse ja Santa Barbaras asuva California Ülikooli nanomeditsiini instituudi (mõlemad USA-s) külalisprofessor ning nutikaid vähiravimeid välja töötava USA ettevõtte DrugCendR asepresident.


Lisainfo veebis: https://www.ut.ee/et/uudised/nanomeditsiini-valjavaadetest-koneleb-professor-tambet-teesalu