Tähetorni ring 2015
Martin Vällik "Päikesevarjutusest."

Video by: UTTV 17.03.2015 20675 views Physics and Astrophysics



Päikesevarjutus on hea aeg pöörata tähelepanu meie lähimale tähele, kuid silmi varjutuse poole ei tohiks pöörata ettevaatamatult. "Eduka vaatluse aluseks on ohutus ning loengul tulebki juttu mõnedest viisidest ja vahenditest, kuidas päikesevarjutust ohutult vaadelda ja pildistada, ning ehk saab päiksevaatlusest kellegi jaoks ka harjumus ja hobi," tutvustab loengut Vällik.


Osalist päikesevarjutust näeb Eestis 20. märtsil kell 11.00-13.17 ning varjutust saab vaadelda Tartu tähetorni õuel läbi spetsiaalse päikeseteleskoobi.

Et päikesevarjutuse vaatlemine mööduks kõikidele huvilistele ohutult, jagavad Tartu tähetorni töötajad nõuandeid ja nippe, kuidas omal käel päikesevarjutust vaadelda tuleks.

  • Kõige parem, mugavam ja ohutum on päikesevarjutust vaadata läbi spetsiaalse päikeseteleskoobi. Päikeseteleskoobid on olemas mitmes suures avalikus varjutuse vaatlemise kohas, sh Tartu tähetornis.
  • Päikesevarjutust saab ohutult vaadata ka läbi päikesefiltri, filtrikilega varustatud teleskoobi ja binokli või spetsiaalsete päikesevarjutuse prillide. Filtrikilet saab osta näiteks teleskoop.ee veebipoest. Kilet käsitsedes tuleb olla ettevaatlik, sest kile on õrn ning läbi kahjustatud kile vaatamine ei ole enam turvaline.
  • Varjutust saab vaadata ka projektsioonimeetodil – kui teleskoopi või binoklisse sisse vaatamise asemel suunata binokkel/teleskoop varju järgi Päikesele ning teleskoobi okulaarist mõnikümmend sentimeetrit eemal hoida valget paberit, siis tekib Päikese projektsioon, mida on ohutu ja mugav vaadelda. NB! Ilma filtrita teleskoopi ja binoklisse sisse vaadata on ohtlik!
  • Projektsioonimeetodit saab kasutada ka ilma teleskoobi või binoklita. Selleks läheb vaja ainult kingakarpi, mille kaas pealt ära käib. Kingakarbi kitsama seina keskele tuleb teha nõelaga pisike auk, karp suunata Päikese poole (selleks tuleb vaadata, kuidas muutub karbi vari maapinnal – kui vari on kõige väiksem, on karp Päikese suunas) ning vaadata karpi pealt sisse – auguga seina vastasseina tekib pisike Päikese kujutis.
  • Varjutust saab vaadata ka läbi keevitamisel kasutatava kaitseklaasi DIN14, mida leiab suuremate ehituspoodide riiulitelt.
  • Kuigi laialt on levinud arvamus, et CD/DVD-plaadid on päikesevarjutuse vaatlemisel heaks alternatiiviks professionaalsetele vahenditele, tuleb nende kasutamisel olla ülimalt tähelepanelik – kui näete tavavalguses CD-st või klaasist läbi, ei ole Päikese vaatlemine nendega kindlasti ohutu.
  • Oluline on meeles pidada ka seda, et läbi tumeda CD või DVD vaadeldes ei tohi Päikest vaadata läbi ketta keskel oleva augu, vaid läbi ketta enda.
  • Kui Päike tundub valitud meetodil vaatlemiseks liiga hele ja on silmadele ebamugav, siis tõenäoliselt pole tegemist ohutu meetodiga.

 

 


Lisainfo veebis: http://www.facebook.com/tahetorn