Villa konverents - 2. päev (EST)

Video by: Tauno Uibo 18.11.2022 938 views Culture


17.-18. novembril 2022 toimus Viljandis pärimusmuusika aidas TÜ Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava eestvedamisel rahvusvaheline pärandtehnoloogia konverents, mis keskendus villa kasutamisele Eestis. Kümnendat korda toimunud konverentsi eesmärk oli tutvustada lambavilla omadusi ja kasutusvõimalusi ning innustada inimesi rohkem kohalikku villa kestlikult kasutama. 

Konverentsi teise päeva ettekanded keskendusid Eesti villa töötlemise ja tootmisega seotud näidetele. Pärimusmuusika aita oli üles seatud Eesti Kunstiakadeemia, Tartu Kõrgema Kunstikooli Pallas ja TÜ Viljandi kultuuriakadeemia teemakohaste projektide ja õppetööde näitus. Koostöömessil sai tutvuda kohalike ettevõtete tegevusega ning toimusid ka sorteerimise õpituba, Vilma villakoja tuur ja ketrusvõistlus. Üle anti ka Anu Raua nimelised stipendiumid ning tutvustati Studia Verncula uut numbrit.

Konverentsil astusid üles:

  • „TÜ VKA Vilma villakoja tegemised 2016-2022“ / Astri Kaljus (TÜ VKA rahvusliku tekstiili lektor ja villakoja perenaine);
  • „Pallase rakendusuuringud: kohalik lambavill disainiprotsessis“ / Liisi Tamm (Kõrgem Kunstikool Pallas);
  • „Villa hindamine ja kvaliteet“ / Kaie Ahlskog (loomakasvatusspetsialist, ProAgria Etelä-Suomi ry);
  • „Jääkvilla kasutamine mullikile asendamiseks“ / Kert Jalakas (tehase ja tarneahela juht, Woola OÜ);
  • „Villakasutaja vaatenurk MÄÄ villagraanulite tootmise näitel“ / Mihkel Peedimaa (arendusjuht, Villatoode OÜ);
  • „Kohalikust villast kvaliteetse põrandavaibani – entusiasm või ettevõtlus?“ / Aivi Valliste (Tekero põrandafirma vaibameister ja Kihnu maalammaste kasvataja).


Lisainfo veebis: https://sisu.ut.ee/eestivill/eesti-villa-n%C3%A4dal-0