Kontsert Arvo Pärdi loomingust

Video by: UTTV 21.05.2014 21659 views Cultural Science and Arts Culture


Esinevad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester, dirigeerib hiljuti CD „Adam’s Lament“ eest Grammy-auhinna võitnud Tõnu Kaljuste.
Arvo Pärt (1935) on üks neid heliloojaid, kes on 20. sajandil kõige tugevamalt mõjutanud arusaamist muusika olemusest. Tema muusika ajatu ilu ja sügav vaimne sõnum on puudutanud ja mõjutanud paljusid kuulajaid, hoolimata nende rahvusest, kultuuritaustast, vanusest ja muust.
Kontserdil kõlab valik Pärdi koori- ja orkestriloomingust. Helilooja üks tuntumaid ja enim mängitud teoseid „Fratres“ tuleb ettekandele soolo-viiulile ja keelpillidele kirjutatud versioonis. Teos “Aadama itk ” koorile ja keelpilliorkestrile on loodud Euroopa kultuuripealinnade Istanbul 2010 ja Tallinn 2011 ühistellimusel; teos kõneleb religioonide ühisest esiisast Aadamast, kes kaebleb selle üle, et ta on reetnud oma Looja ning ilma jäänud Jumala armastusest ja paradiisist. „Cantus Benjamin Britteni mälestuseks“ (1977/1980) on kirjutatud keelpilliorkestrile ja kellale ning on austusavaldus inglise helilooja loomingule. „Te Deum“ (1985/92) on loodud kolmele koorile, keelpilliorkestrile, ettevalmistatud klaverile ja tuuleharfile (lindilt), teose liturgilise teksti moodustavad Pärdi sõnutsi igavesed tõed.
2013/2014. õppeaastal on Arvo Pärt valitud Tartu Ülikooli vabade kunstide professoriks. Vabade kunstide kutsutud professori ametikoht on Tartu Ülikooli filosoofiateaduskonnas loodud ülikooli liikmeskonna vaimsuse ja loovuse mitmekülgseks arendamiseks.  Kontsert on kavandatud lõpetama professori loomingut käsitlevat loengusarja „Sõna ja muusika: seminarid Arvo Pärdi loomingust“. Kursuse raames annab Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professor Toomas Siitan ülevaate Arvo Pärdi loomingu kõige olulisemast osast, aitab mõtestada helilooja kompositsioonitehnika põhialuseid ning analüüsib tema teoste mõtteseoseid filosoofia ja religiooni ajaloo erinevate tekstidega.
Salvestuse helirežissöör on Maido Maadik (ERR)


Lisainfo veebis: http://www.ut.ee/et/uritused/kontsert-arvo-pardi-loomingust?mini=2014-05