Rahvusvaheliste Suhete Ringi arutelufoorum: "Eesti strateegia Aasia suunas: majandus vs inimõigused" 
 

Video by: Mart Veliste 14.12.2012 5822 views Government and Politics


Arutellu astusid Majandus-ja Kommunikatsiooniministeeriumi majanduspoliitika talituse juhataja Raul Allikivi, inimõiguste aktivist Silver Meikar, majandusteadlane Andres Arrak ja vanemteadur Märt Läänemets. Modereeris politoloog Karmo Tüür. Käsitlusele tulid Eesti suhted Aasiaga ja millised võiksid need tulevikus olla. Otsiti vastus küsimusele: "Kas Eesti peaks keskenduma majanduslikele võimalustele või ajama väärtustepõhist poliitikat? Käsitleti Aasiat laiemalt ja keskenduti eraldi ka Hiinale Rahvavabariigile, Vietnamile, Birmale, Indiale ja Indoneesiale.

Üritus toimus 14. detsembril Sotsiaal- ja Haridusteaduskonnas
Külastage ka meie kodulehte:  http://www.ut.ee/RSR/
 
Esinejatest lähemalt:
Märt Läänemets on Tartu Ülikooli Filosoofiateaduskonna vanemteadur. Tema uurimis- ja huvivaldkondadeks on Aasia maade ajalugu, kultuur, majandus ja poliitika; klassikaline sinoloogia ja budoloogia. Märt Läänemets on ühtlasi Rahvusvahelise Budoloogia Assotsiatsiooni, Eesti Budismi Instituudi liige ning Eesti Akadeemilise Orientaalseltsi president. Olles uurinud Hiina klassikalist kultuuri, toimetanud Aasia-teemalisi populaarteaduslikke raamatuid ja viibinud õppe- ja uurimistööga seoses korduvalt Hiina Rahvavabariigis ja Taiwanis, on tegu ilmselt Eesti ühe tunnustatuma spetsialistiga Aasia ning eriti Hiina kultuuri ja ühiskonna teemadel.

Raul Allikivi töötab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis majanduspoliitika talituse juhatajana, kus mõtleb igapäevaselt Eesti majanduse konkurentsivõime suure pildi peale ning üritab seda suhestada laiemate trendidega maailmas. Praktiline kogemus läbi kohtumiste Aasia ettevõtete ning välisinvestoritega on pidevalt ajas kasvav ning aastal 2011 oli Raul eest vedamas ka Eesti riigi Aasia-suunalise tegevuskava koostamist. Muu töö kõrvalt on ta Tallinna Ülikoolis viis viimast aastat olnud ka rahvusvahelise majanduspoliitika lektoriks.

Silver Meikar on Eesti inimõiguste aktivist ja Inimõiguste Instituudi nõunik. Ta on olnud Riigikogu liige aastatel 2003–2004 ja 2006–2011. SIlver on silma paistnud poliitilise tegevusega, mis hõlmab inimõiguste kaitsmist Valgevenes, Birmas, Hiinas ja mujal, arengumaade keerulise olukorra teadvustamist ning Ukraina ja Gruusia reformide edendamist, mistõttu on tal nii mõndagi öelda inimõiguste olukorra kohta Aasias.

Andres Arrak on Eesti üks tuntumaid majandusteadlasi. Alates 2006ndast aastast on Andres Arrak Mainori Kõrgkooli Ärijuhtimise Instituudi direktor. Andres Arrak on kaasautoriks ja toimetajaks mitmetele majandusalastele kesk- ja kõrgkooli astme õpikutele. Tema sulest on ilmunud ka mitmeid publikatsioone, viimased nendest näiteks "Eduka majanduse hävimine", "Parim majanduspoliitika on hea hariduspoliitika" ja "Vajalikud majanduslangused" 2008ndal aastal. Andres Arrak on ka Vaba Ühiskonna Instituudi asutajaliige (2007).
 

 

 


Lisainfo veebis: http://www.ut.ee/RSR/