Academia Gustaviana 385. asutamispäeva kontsert

Klipi teostus: UTTV 06.11.2017 14105 vaatamist Pidulikud sündmused


„Juba traditsiooniks saanud Gustav Adolfi päev kinnitab ka käesoleval juubeliaastal hariduse, kõrgemate ideaalide poole püüdlemise ja koostöö olulisust. Aegade jooksul on need olulised universitase põhimõtted jäänud peaasjalikult samaks,“ rääkis TÜ skandinavistika osakonna juhataja Kristina Mullamaa.
Kavaga „Kuninganna Kristiina ja tema aeg. Muusikalised sillad 17. sajandi Euroopas“ esinevad ülikooli aulas Pirjo Jonas (sopran), barokkansambel koosseisus Meelis Orgse (barokkviiul), Villu Vihermäe (viola da gamba, barokktšello), Kristo Käo (teorb, barokk-kitarr). Kõlavad Corelli, Monteverdi, Purcelli, Baltzari jt barokiaja meistrite säravad muusikapärlid.

Pirjo Jonas omandas 2007. aastal bakalaureusekraadi Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias ooperilaulu erialal ning lõpetas 2009. aastal samas magistrantuuri dotsent Nadja Kuremi lauluklassis. Lisaks on Pirjo Jonas omandanud kõrghariduse Tartu Ülikoolis inglise keele ja kirjanduse erialal. Tema repertuaar ulatub vanamuusikast kaasaegsete heliloojate loominguni – ta on andnud kontserte nii Eestis kui välismaal ning osalenud solistina paljude suurvormide ettekandel. Pirjo on teinud koostööd tuntud dirigentidega nagu Vello Pähn, Nikolai Aleksejev, Daniel Reuss, Normunds Vaicis, Ari Angervo, Anu Tali, Toomas Siitan, Lauri Sirp, Risto Joost, Martin Sildos, Jüri Alperten, Erki Pehk, Mihkel Kütson, Paul Mägi jt. Pirjo Jonas on üles astunud nii RO Estonia kui Vanemuise teatri lavadel ning alates 2010/11. hooajast on ta Vanemuise teatri koosseisuline solist. Pirjo rollide hulka kuuluvad Madame Herz (Mozarti „Teatridirektor“, teater Vanemuine), Frasquita (Bizet’ „Carmen“, teater Vanemuine), Carlotta Giudicelli (Webberi „Ooperifantoom“, teater Vanemuine), Madeleine (Abrahami „Savoy ball“, RO Estonia), Mõisapreili (Aintsi „Rehepapp“, teater Vanemuine), Sophie (Massenet’ „Werther“, teater Vanemuine), Anastasia von Eggenberg (Kálmáni „Silva“, RO Estonia), Oscar (Verdi „Maskiball“, RO Estonia), Titania/1. sopran (Purcelli „Fairy Queen“, teater Vanemuine), Susanna (Mozarti „Figaro pulm“, teater Vanemuine), Cupido (Offenbachi „Orpheus põrgus“, teater Vanemuine) jt. Samuti tegutseb Pirjo Jonas aktiivselt kammermuusikuna – tema sagedased koostööpartnerid on Piia Paemurru, Jaanika Rand-Sirp, Imbi Tarum jt.
Meelis Orgse lõpetas Tallinna Muusikakeskkooli Mare Teearu viiuliklassis. Aastatel 1999– 2004 õppis ta Eesti Muusikaakadeemias viiulit Andrus Haava ja Urmas Vulbi juures. 2005–2009 jätkas ta õpinguid Helsingis Sibeliuse Akadeemias Kreeta-Maria Kentala (barokkviiul) ja Mari Tampere-Bezrodny (viiul) juhendamisel. 2015. aastal lõpetas ta barokkviiuli erialal Breemeni Kunstide Kõrgkooli, õppejõuks Thomas Albert. Ta on osalenud mitmetel konkurssidel ja meistrikursustel, mänginud orkestrites kontsertmeistrina ning esinenud solistina. 2004–2012 töötas ta Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris ning aastaks 2007 valiti Euroopa Liidu Barokkorkestri koosseisu. Vabakutselise muusikuna on Meelis Orgse mänginud paljudes vanamuusika ansamblites ja barokkorkestrites Eestis, Soomes ja Saksamaal. Ta on barokkansambli Floridante ning Breemeni Barokkorkestri liige. 2015. aastast on ta barokkviiuli õppejõud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias.
Villu Vihermäe on õppinud tšellot Tallinna Muusikakeskkoolis Laine Leichteri ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias dots Henry-David Varema juures. Aastatel 2008–2011 täiendas ta end Leipzigi Muusika- ja Teatrikõrgkoolis prof Peter Hörri juhendamisel. Ta on pälvinud III koha August Dombrovska nimelisel keelpillimängijate konkursil Riias (1998), III koha ESTA keelpillimängijate konkursil Tallinnas (2003), III koha Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kammermuusika konkursil (2004) ning esikoha samal konkursil (2006 ja 2011). Villu on esinenud solisti ja kammermuusikuna Baltimaades, Saksamaal, Austrias, Itaalias, Inglismaal ja Soomes ning osalenud mitmetel meistrikursustel. Ta on töötanud Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris (ERSO) ja Rahvusooper Estonia Sümfooniaorkestris. Aastatel 2012–2017 töötas Tallinna Kammerorkestris ning alates käesolevast hooajast kuulub Villu taas ERSO koosseisu. Lisaks klassikalisele tšellole mängib Villu alates 2004. aastast ka barokktšellot ning kuulub mitmetesse ansamblitesse, sh Corelli Consort, Corelli Barokkorkester ja ansambel Floridante. 2015. aastast õpib ta Markus Kuikka juhendamisel viola da gambat ning alates 2016. aastast kuulub ansamblisse väike rinG.
Kristo Käo õppis kitarrimängu Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias Heiki Mätliku ning magistrantuuris Mait Martini juhendamisel. Veel on ta end täiendanud Carl Nielseni Muusikaakadeemias Taanis Jesper Sivebaeki ja Jan-Inge Wijki juures. Aastate jooksul on Kristo osalenud paljudes meistriklassides: Nikita Koshkin, Norio Sato, Miguel Angel Jimenez, Reinbert Evers, Jose Miguel Moreno, Ana Vidovic, Scott Tennant, Manuel Barrueco jt. Kristo on internetikooli Kitarrikool.ee asutaja, Koolikitarri projekti eestvedaja, viie kitarriõpiku autor ja ajakirja Kitarr peatoimetaja-väljaandja aastatel 2011–14. Aastal 2013 pälvis ta Riho Pätsi Koolimuusika Fondi aastapreemia. Kristo Käo sooloplaat „The Dance Album“ on kõlanud ligi 100 USA ja Euroopa klassikalise muusika raadiojaama eetris. Veel on ilmunud duoplaat „Kiss on the Water“ Jorma Puusaagiga, sooloplaat „Live at Cafe Sadhu“ ja koostööplaat „30 aastat eesti kitarrimuusikat“. Kristo osales ka Rene Eespere autoriplaatidel „Februa“ ja „Respectum“. Solistina ja erinevate ansamblitega on ta tellinud, salvestanud ja ette kandnud hulganisti eesti kaasaegset muusikat. Kristo Käo on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia õppejõud 2006–2017, Eesti Interpreetide Liidu liige ja mitmekordne stipendiaat. Lisaks klassikalisele kitarrile mängib Kristo ka teorbi ja barokk-kitarri, osaledes mitmete vanamuusikale spetsialiseerunud kollektiivide töös. Lisaks praktilisele muusikutööle on Kristo rahvusvaheliselt eduka muusikaharidus-tehnoloogiaettevõtte MatchMySound partner. Vt www.KristoKao.com  


Lisainfo veebis: http://www.ut.ee/et/uudised/tartu-ulikool-tahistab-gustav-adolfi-paeva