Teadlase 100 sekundit – Lihasroboti üheksa ametit

Klipi teostus: Ave-Lii Idavain, Toomas Petersell, Juho Jalviste 06.05.2014 9024 vaatamist Realia et naturalia Tehnoloogia


Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudis on teadlased välja arendanud maailma esimese lihasroboti, mis suudab oma akut ise kaasas kanda. Lihasrobotit võimaldab ehitada paljude teadlaste laborisisese koostöö tulemusena sündinud materjal – tehislihas.

Lihasrobot koosneb kuldsest lehekest ehk tehislihasest, elektroonikaskeemist ja akust. Roboti tegemiseks lõigatakse materjalist ehk kunstlihasest riba, keeratakse lihas kaardu, lisatakse vajalik elektroonika ning klõpsatakse aku lihasele selga nagu teole koda. Koos akuga kaalub valminud robot umbes ühe grammi.

Heal materjalil mitu nime – lihasroboti ehitamiseks kasutatavat arukat materjali kutsutakse nii kunstlihaseks, tehislihaseks, täituriks, aktuaatoriks kui ka painduvaks superkondensaatoriks. Kuna tehnoloogiainstituudis välja töötatavad materjalid end elektrienergia toimel painutavad selmet tavalise elektrimootori kombel elektrienergiat pöördliikumiseks muuta, on see kunstlihasest loodud robot võimeline rööviku kombel üle laua roomama.


Lisainfo veebis: http://teadus.err.ee/v/teadlase_100_sekundit/fac7e804-5ae0-4f39-93ee-f5597ff3c260