Kurmo Konsa ja Meelis Friedenthal loeng „Taevane ja maine alkeemia“. 

Klipi teostus: UTTV 19.12.2023 226 vaatamist Füüsika ja astrofüüsika


Alkeemia ja astroloogia on väga tihedalt seotud: nendes kasutati ühesugust keelt ja sümboleid nii taevakehade kui ka maiste ainete ja nähtuste kirjeldamiseks. Milline oli maailm, kus sai võimalikuks selline kultuurinähtus nagu alkeemia? Üks on selge: see erines paljuski meile tuttavast maailmast. Loengus heidavad Konsa ja Friedenthal pilgu alkeemilisse maailma ja tutvustavad selle värvikust ja kummalisust. 
 
Nagu ka tänapäevases keemias tegeleti alkeemias samuti ainetega, uuriti nende omadusi, muutumist ja täiustamise võimalusi. Tegu oli praktilise teadusega, mille eesmärk oli selgitada füüsilise maailma ehitust. Alkeemia oli tihedalt seotud loodusfilosoofia teiste harudega, nagu füüsika, astroloogia ja meditsiin. Võrreldes näiteks loodusfilosoofiaga oli alkeemias alati tähtsal kohal praktiline pool.
 
„Alkeemia kuulub kindlasti nähtuste hulka, millest igaüks on midagi kuulnud: muu hulgas kindlasti seda, et alkeemikud proovisid valmistada kulda ja otsisid filosoofide kivi. Igal juhul on tegu millegi müstilise ja mõistatuslikuga,“ tutvustab Kurmo Konsa loengut.