Maive Rute avalik loeng „Globaalne rohesiirde võidujooks. Euroopa rada USA ja Hiina vahel“. 

Klipi teostus: UTTV 16.05.2023 1126 vaatamist


Maailm on minemas üle uuele, taastuvressurssidel põhinevale majandusmudelile. See sunnib ka ettevõtteid ellujäämise nimel muutustega kaasas käima. USA inflatsiooni vähendamise seadus, mille kohaselt suunatakse 2032. aastaks 360 miljardit USA dollarit rohetehnoloogiatesse ja elektrisõidukite kasutuselevõtmisse, on Rute sõnul vaid üks näide tohututest investeeringutest üha kiirenevas tulevikutehnoloogia arendamise võidujooksus. „Euroopa rohepöördest on nii poolehoidjad kui ka kriitikud rääkinud eelkõige kui kliimapoliitikast. Euroopa roheline kokkulepe kätkeb aga ka Euroopa võimalust ehitada üles uusi väärtusahelaid kiirelt kasvaval taastuvenergeetika, elektriautode või digitaliseerimise turul,“ selgitas Rute. Loengus selgitab ta lähemalt, kuidas Euroopa värske nullnetotööstuse määrus (Net-Zero Industry Act), kriitilise tähtsusega toorainete määrus (Critical Raw Materials Act) ja muud uued algatused aitavad vähendada Euroopa strateegilist sõltuvust Hiinast ja Venemaast, tagada rohepöörde toormete kättesaadavuse ning julgustada rajama ettevõtteid Euroopas.
 
Rute loengule järgneb vestlusring, kus arutlevad loengus käsitletu üle Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi suurte siirete uurimisrühma doktorant Anna-Kati Pahker ning Johan Skytte poliitikauuringute instituudi õppejõud Peep Mardiste. Arutelu juhib kestliku arengu keskuse juhataja Margit Keller.
 
Maive Rute vastutab Euroopa Komisjoni siseturu, tööstuse, ettevõtluse ja VKE-de peadirektoraadis eelkõige tööstuspoliitika eest. Tema tegevusala hõlmab ettevõtete rohepööret, tarneahelate vastupidavust ning Euroopa majanduslikku julgeolekut, investeeringute edendamist, avalike hangete ja standardiseerimise uuendamist ning intellektuaalse omandi kaitset.
 
Rute alustas Euroopa Komisjonis tööd 2005. aastal ettevõtluspoliitika direktorina. Aastatel 2009–2019 töötas ta Euroopa Komisjonis tippjuhina teaduse ja innovatsiooni alal. Eestis on ta töötanud Kredexi juhatajana ja Eesti Panga asepresidendina.
 
Avalik loeng toimub Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi, Johan Skytte poliitikauuringute instituudi, kestliku arengu keskuse ning Jean Monnet’ tippkeskuse projekti „Rejuvenating Democracy in the EU“ elluviijate koostöös.