Loodusõhtu muuseumis
Kalle Suuroja "Eestimaa suured paugud ja suured augud"

Klipi teostus: Johanna Lehtmets 08.05.2019 6980 vaatamist Varia


8. mai loodusõhtu külaliseks on geoloog Kalle Suuroja, kes räägib meteoriidiplahvatustest ja nende läbi sündinud kraatritest.

"Ülemaailmsesse meteoriidikraatrite andmebaasi on 2019. aasta seisuga kantud 190 kindlakstehtud meteoriidikraatrit ja neist 42 läbimõõt on enam kui 20 kilomeetrit. Kui võtta aluseks meteoriidikraatrite arv Kuul, kus on kokku loetud 10 000 enam kui 20 kilomeetrise läbimõõduga kraatrit, siis selle loogika järgi peaks Maal olema enam kui 40 000 sellist kraatrit. Nüüd võiks muidugi küsida, et kui Maal neid nii palju peaks olema, kus nad siis nüüd on?" sõnas geoloog Kalle Suuroja loodusõhtu kirjeldamiseks.

Nii sellest kui ka teistest meteoriidiplahvatustest ja nende läbi sündinud kraatritest tehaksegi maikuu loodusõhtul juttu. Eelkõige on aga vaatluse all Eesti meteoriidikraatrite tõelised „lipulaevad“ – u 7 kilomeetrise läbimõõduga u 535 miljoni aasta vanune Neugrundi meteoriidikraater ja u 4 kilomeetrise läbimõõduga u 455 miljoni aasta vanune Kärdla meteoriidikraater. Kuulda saab ka nende meteoriidikraatrite avastamise ja uurimise lugudest ning Osmussaare võimalikest seostest germaanlaste jumala Odiniga.


Lisainfo veebis: http://www.natmuseum.ut.ee/et/content/loodus%C3%B5htu-%E2%80%9Ceestimaa-suured-paugud-ja-suured-augud%E2%80%9D