Kollokvium: Personaalne meditsiin - vastavalt vajadustele ja/või võimalustele?

Klipi teostus: Mari-Liisa Parder, Urmas Reisberg 28.10.2014 7320 vaatamist Medicina Filosoofia ja semiootika Varia


Personaalse meditsiini teemade üle räägivad Katrin Õunap (Tartu Ülikooli kliinilise geneetika professor ja SA TÜ Kliinikumi ühendlabori geneetikakeskuse juhataja), Kadri Simm (Tartu Ülikooli praktilise filosoofia dotsent) ja Liis Leitsalu (Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramu, Siirdegenoomika töögrupi projektijuht). Modereerib Andres Soosaar (Verbitas OÜ juhatuse liige)

Mõned küsimused, mis käsitlemist leidsid:

  • Mida personaalne meditsiin tähendab? Mis selles uut on, arst on ju ikka patsiendiga individuaalselt tegelenud? Kas geenikaart on personaalne meditsiin?
  • Miks on vaja geenikaarti kui on teada, et tervisekäitumine on praegugi suures osas inimese valikute küsimus ning ei sõltu geenidest – liikuda rohkem või vähem, suitsetada või mitte, süüa ja juua (alkoholi) rohkem või vähem tervislikult?
  • Mis annab alust arvata, et geeniriskidest teadmine/isiklik geenikaart paneb inimesi tervislikumalt käituma?
  • Kes peaks aitama mõtestada geeniproovi tulemust? Kust leida need nõustajad, eksperdid? Kes peaks selle nõustamisteenuse eest tasuma (nt kas haigekassa või inimene ise kui tegemist on vaid tema omahuviga)?
  • Kuidas teenib personaalne meditsiin ja igaühe personaalne geenikaart rahva tervise huve? Kuidas see aitab nt suurendada inimeste tervelt elatud aastate arvu?
  • Kuidas võiks lahti mõtestada koalitsioonilepingu punkti „Võtame suuna kaasaegsel geenitehnoloogial rajanevale personaalsele meditsiinile“? 


Lisainfo veebis: http://www.eetika.ee/et/uudised/kollokvium-personaalne-meditsiin-vastavalt-vajadustele-javoi-voimalustele