Pressikonverents
„Kingime Eestile juubeliks 100 000 uut geenidoonorit.“

Klipi teostus: UTTV 20.03.2018 7880 vaatamist


Pressibriifil saavad sõna tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, kes annab ülevaate projekti eesmärkidest. Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramu direktor professor Andres Metspalu kirjeldab, kuidas geeniandmete kogumine toimuma hakkab. Tervise Arengu Instituudi teadusdirektor dr Toomas Veidebaum ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloog dr Toomas Marandi selgitavad, kuidas geeniandmeid teaduses ning igapäevameditsiinis kasutada saab.
Kuigi geeniproovide kogumine algab ametlikult aprillist selleks ettenähtud kohtades, saavad kõik kohaletulnud juba sel teisipäeval soovi korral kohapeal ka nõusolekuvormi täita ja oma geeniproovi anda.
Vabariigi Valitsus otsustas möödunud aasta lõpul anda hoogu personaalmeditsiini arendamisele Eestis ning eraldas 2018. aastaks 5 miljonit eurot Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramu, Tervise Arengu Instituudi ja Sotsiaalministeeriumi ühisele geeniprojektile. Projekti eesmärk on koguda 2018. aasta jooksul Eesti Geenivaramusse 100 000 uue geenidoonori geeniandmed ning koostada neile personaalsed geenikaardid. Geenikaardi alusel saab hinnata personaalseid pärilikke haigusriske ja ravimite sobivust. Edaspidi on võimalik võtta individuaalseid geeniandmeid kasutusele meie meditsiinisüsteemis.
Lisainfo aadressil: www.geenidoonor.ee


Lisainfo veebis: https://geenidoonor.ee/