TÜ Ideelabori Protokeskus

Klipi teostus: Alo Peets, Hendrik Türk, Lilli Lakkur, Kristel Kaljuvee 08.12.2014 4161 vaatamist Realia et naturalia Tehnoloogia Arvutiteadus


Tartu Ülikooli Ideelabori protokeskus (lühidalt: TÜ protokeskus) on Euroopa liidu, EAS ja Tartu Ülikooli toel 2013. aasta novembris avatud Lõuna-Eesti moodsaim proto- ja elektroonikalabor. Labor sisaldab: kaasaegse elektroonikalabori üldinventari (erinevad arvutijuhitavad toiteallikad, täppis-multimeetrid, LCR-meetrid, digitaalsed ostsilloskoobid, signaaligeneraatorid, spektrianalüsaator, pindjootejaamad, arvutijuhitavad mikroskoobid ja erinevad käsitööriistad) ning konkreetse labori eriotstarbelisi seadmeid (termokaamera, röntgendefektoskoopia seade, trükiplaadifrees, laserlõikur, 3D printer ja SMD jooteahi). Laboris leitavate seadmete iseseisev kasutamine ilma eelneva koolituseta on mõeldamatu ja ohtlik nii seadme kasutajale kui seadmete endale.
TÜ protokeskus võimaldab erinevatel tasemetel koostööd ettevõtete ja huvigruppidega (insenerid, teadlased ja üliõpilased):

1. Koolitus: Kursuse Elektroonika erilabor (26h) eesmärk on tutvumine kaasaegse proto- ja elektroonikalabori inventari ja töökeskkonnaga. Oskuste omandamine tulemuslikuks tööks selles keskkonnas kahjustamata iseennast, töökaaslasi ning labori inventari. Kursuse teooriaosa toimub TÜ moodle keskkonnas ja praktiline töö toimub TÜ protokeskuses (Nooruse 1, ruumid 110 ja 113). Kursus on ainulaadne võimalus tutvuda ja õppida kasutama kaasaegses teadus- ja arendustegevuses vältimatuid elektroonika labori üldinventari (multimeeter, toiteplokk, ostsillograaf, SMD jootejaam, jne) ning protüüpimise eriseadmeid (trükkplaadifrees, 3d printer, laserlõikur, termokaamera ja röntgendefektoskoop jne).

2.  Seadmete rent: TÜ protokeskus võimaldab koolituse läbinud inimestel iseseisvat tööd labori seadmetel ja mitteläbinutel sooritada tegevusi (mõõtmisi) juhendaja juuresolekul. Täpse seadmete nimekirjaga saate tutvuda ideelabori kodulehel.

3. Prototüüpimine: Sul on innovaatiline idee, aga puudub lahendus … meie aitame. Koostöös TÜ tehnoloogiainstituudi ja TÜ Ideelabori inseneridega pakub TÜ protokeskus võimalust tulla oma innovaatilisi ideid katsetama ja arendama Tartu Ülikooli juurde. Pakume osalist või täielikku tuge ideest kuni valmis tooteni ning vajadusel aitame sinu ideele rahastust leida.

Ootame huviga kõiki ideid ja ülesandeid, et saaksime anda oma panuse Eesti ettevõtluse ja teadmiste põhise ühiskonna arendamisse.
Rohkem infot http://protokeskus.ut.ee

Koostöös peitub jõud...

Alo Peets
TÜ Protokeskuse tehnikajuht
alo.peets@ut.ee


Lisainfo veebis: http://protokeskus.ut.ee