Eesti geoloogilised vaatamisväärsused – Viru raba

Video by: Külli Kübar/ TÜ geoloogiamuuseum 26.09.2013 9335 views Ecology and Geography


TÜ geoloogiamuuseumis Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) toetusel käivitunud projekt TÜ Geoloogiamuuseumi infovahetuse ja programmide arendus jätkus 2013. aastal Eesti geoloogiliste vaatamisväärsuste teemaliste koolitustega.

Eesti geoloogiliste vaatamisväärsuste teemaliste koolituste käigus tutvusime Viru rabaga, mis asub Tallinn-Marva maantee ääres Loksa teeristi juures.

Viru raba oma 235 hektarise pindalaga on suhteliselt väike soo. Raba tekkis pärast jääaega ja liustikujää sulamist luidete vahele lohku jäänud järvest. Umbes 5000 aastat tagasi hakkas järv kinni kasvama ja tekkis algul madalsoo, hiljem raba. Maapinda katab rabas paks turbasamblavaip, mis pealt järjest juurde kasvades ning alt kõdunedes turbakihti väga pikkamööda,1-2 mm aastas, paksemaks kasvatab. Viru raba turbakiht on keskmiselt 3 m paksune. Laukad on siin 2,5-3 m sügavused, nende põhja katab paks turbamuda. Raba läbiv õpperada on 3,5 km pikk ja peaaegu kogu ulatuses kaetud laudteega. Raja keskel on vaatlustorn, millest avaneb vaade üle kogu raba.


Lisainfo veebis: http://www.ut.ee/BGGM/vaatamis/index.html